HOME  TEMPUS  WIJN  AWARDS  BESTEL  LINKS  CONTACT

 

vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvrvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv

 

 

 

 
 

De wijnen van Tempus Alba:

 
 

(klik op een fles voor de technische gegevens van die wijn of klik hier op de TEMPUS-FLYER voor alle wijnen)

 
 

 

 
   
 

 

 
 

(meer Tempus Alba wijnen op de bestel pagina)

 
     

   

     
 

Zo smaakt wijn nog lekkerder:

 
     
 

U kunt met eenvoudige middelen uw wijn in conditie brengen en houden. Dat begint al bij het bewaren. Bij voorkeur liggend in een koele, donkere ruimte. Vermijd vooral grote temperatuurwisselingen. Besteed aandacht aan de juiste temperatuur die de geschonken wijn heeft. Dit vooral om de complexiteit en rijkheid van smaak tot zijn volste recht te laten komen. Enigszins afhankelijk van het type wijn kan als vuistregel worden aangehouden: wit 7 tot 10C, ros van 10 tot 12C en rood van 14 tot 18C. Hebt u het juiste temperatuursgevoel niet in de vingers? Gebruik dan een wijnthermometer.

Om de geur en smaak van wijn tot ontplooiing te laten komen, verdient hij een goed glas. Wijn wordt meestal in te kleine glazen geschonken. Een ruimer glas betekent dat er meer lucht bij de wijn kan en hij kan ademen. Geur en smaak komen daardoor aanzienlijk beter tot hun recht. Ook het enige tijd van tevoren ontkurken van de fles werkt daaraan mee. Een wijnglas moet niet meer dan een derde tot halfvol zijn.

Een glas voor rode wijn moet groter zijn dan het witte wijnglas, omdat rode wijn meer behoefte heeft aan de invloed van zuurstof. Om dezelfde reden is het zeker de moeite waard een karaf aan te schaffen. Die is van groot belang in onderstaande situaties:

1. Als een kwaliteitswijn nog jong is dan komen geuren en smaakstoffen sneller tot hun recht als de wijn een paar uur in een karaf heeft gestaan; deze karaf moet van onderen breed zijn, omdat de wijn daarin het best profiteert van de aanwezige zuurstof. Giet de wijn langzaam in de karaf. Dit is het zogenaamde decanteren.

2. Indien een rode wijn juist erg oud is, dan is decanteren noodzakelijk om het ontstane 'bezinksel' te scheiden van de wijn; in dit geval moet de wijn heel voorzichtig tegen het licht worden overgeschonken in de karaf.

Voor meer informatie over wijn adviseren wij www.wijnplein.nl en www.wijninfo.nl, van het Wijninformatiecentrum uit Den Haag. De Nederlandse bladen 'Perswijn' en 'Proefschrift' kunnen wij u tevens aanbevelen en tot slot ook het internationale 'The Wine Specator' is ook zeer de moeite waard.